Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο σέρβικο Pule, που κοστολογείται γύρω στα €975/κιλό.

‘Οταν η κουβέντα πηγαίνει σε ποιοτικά τυριά, μοιραία θα ανατρέξει κάποιος σε κουζίνες όπως η ιταλική ή η γαλλική.

‘Ομως αυτή τη φορά,την πρωτιά διακατέχει η Σερβία.

Το Pule φτιάχνεται σε μία και μόνο φάρμα, στην περιοχή Zasavica της βορειοδυτικής Σερβίας από γάλα (του προστατευόμενου πλέον είδους) γαϊδούρας. Ο Slobodan Simic, ιδιοκτήτης της φάρμας, είναι ουσιαστικά και ο μοναδικός παραγωγός του πλανήτη και δραστηριοποιείται σε εγκαταστάσεις που έχει φτιάξει ο ίδιος και η οικογένειά του σε μία αγροτική περιοχή περίπου 80 χλμ δυτικά του Βελιγραδίου.

O Simic ξεκίνησε με μόλις 12 γαϊδουράκια και πλέον έχει στην κατοχή του περισσότερα από 300 ζώα, τα οποία αρμέγονται τρεις φορές τη μέρα.

Για κάθε ένα κιλό του τυριού απαιτούνται 25 κιλά γάλακτος, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί την τιμή του, όπως επίσης και η δυσκολία για να φτιαχτεί. Το γάλα γαϊδούρας δεν έχει αρκετή καζεΐνη προκειμένου να πήξει, με τον Simic να καταφεύγει σε μία δική του μέθοδο, η οποία ασφαλώς παραμένει μυστική.

Η γεύση του θυμίζει αυτή του ισπανικού manchego (που κοστίζει μόλις €16/κιλό) αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες – συγκεκριμένα το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό και πρωτεΐνη σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, έχει τρομερά χαμηλό επίπεδο λιπαρών και ποσότητα λακτόζης σχεδόν παρόμοια με εκείνη του ανθρώπινου γάλακτος.

Το Pule έχει ασφαλώς αρκετά περιορισμένη παραγωγή:

Σκέψου μόνο ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρέπει να αρμεχτούν αρκετές δεκάδες ζώα.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως μιλάμε για ένα πολύτιμο και ως εκ τούτου σημαντικά ακριβό συστατικό. Ο μύθος άλλωστε υποστηρίζει ότι η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, συνήθιζε να λούζεται με αυτό σε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό ομορφιάς.

Στη Zasavica μάλιστα, φτιάχνονται πολλά σαπούνια και απορρυπαντικά που το περιέχουν.

Πηγή: esquire.com

Χωρίς αυτό οι περισσότεροι απο εμάς δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητα τους.

Αποτελεί το πιο περιζήτητο ρόφημα παγκοσμίως,λειτουργεί ευεργετικά για τον εγκέφαλο,την ψυχολογία όπως και την σωματική ενέργεια.

Πίσω όμως απο αυτό που σήμερα θεωρούμε δεδομένο κάθε πρωί υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που θα θέλαμε όλοι να μάθουμε.

Σύμφωνα με το μύθο, η ιστορία του καφέ ξεκίνησε περίπου το 850 μ.Χ.,

όταν ένας Αιθίοπας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν πολύ ενεργητικές όταν έτρωγαν τα κεράσια ενός συγκεκριμένου θάμνου.

Μάζεψε, λοιπόν, μερικά για να τα δοκιμάσει ο ίδιος, γράφοντας έτσι την πρώτη σελίδα στην ιστορία του καφέ. Για πολλούς αιώνες, οι Αιθίοπες μασούσαν ωμούς τους κόκκους του καφέ.

Πολλά χρόνια θα περάσουν για να φτάσουμε στον 15ο αιώνα, όπου και καταγράφεται για πρώτη φορά ο καφές σαν ρόφημα, σε ισλαμικές μονές της σημερινής Υεμένης.

Ο καφές γνώρισε γρήγορη διάδοση στην αραβική χερσόνησο , όπου και τυποποιήθηκε η παρασκευή του, με τρόπο που δε διαφέρει ιδιαίτερα από τον σημερινό,

δηλαδή με καβούρδισμα των κόκκων και βράσιμό τους – με τη διαφορά ότι πριν την κατανάλωση,οι πρώτοι λάτρεις του καφέ προσέθεταν στο ρόφημά τους καλαμποκάλευρο, κανέλα και μπαχαρικά, ενώ το γευστικό αποτέλεσμα θα χαρακτηριζόταν πιθανότατα πικρό από τους σημερινούς ουρανίσκους.

Ο καφές τυποποιήθηκε, πρωτοαγαπήθηκε και διαδόθηκε από τον Αραβικό κόσμο.

Καθώς η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει το αλκοόλ,

ο καφές κατέλαβε τη θέση του ως μέσο διασκέδασης και τα καφεποτεία έγιναν τα κατεξοχήν σημεία κοινωνικής συνάθροισης.

Παρόλο που αρκετοί μουσουλμάνοι χρησιμοποιούσαν τον καφέ και για θρησκευτικούς λόγους, καθώς τους βοηθούσε στο να μένουν ξύπνιοι κατά τις βραδυνές προσευχές,

κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες για την απαγόρευσή του, ως διεγερτικής ουσίας, τόσο από φανατικούς ιμάμηδες, όσο και από την χριστιανική εκκλησία της Αιθιοπίας, χωρίς επιτυχία.

Αν και οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή φυτών ή σπόρων καφέ, το εμπόριο του καφέ ήταν ελεύθερο.

Το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι στο οποίο καταναλώθηκε καφές ήταν η Βενετία, λόγω των στενών δεσμών που διατηρούσε με τον αραβικό κόσμο.

Αν και υπήρχε σχετική εισήγηση στον τότε Πάπα να αφορίσει τον καφέ ως «ισλαμική συνήθεια», ο ίδιος, ενθουσιασμένος με την γεύση του,

τον βάφτισε χριστιανικό ρόφημα, εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του. Σιγά σιγά, ο καφές διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, αρχικά στην Αγγλία και στην Γαλλία και κατόπιν βορειότερα,

γινόμενος η νέα αγαπημένη συνήθεια των Ευρωπαίων.

Η αποικιοκρατία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση του καφέ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η αρχή έγινε από τους Ολλανδούς, που καταφέρνοντας να αποκτήσουν τους πολύτιμους σπόρους του καφέ,ξεκίνησαν την καλλιέργεια του καφεόδεντρου στις ολλανδικές αποικίες της Ινδονησίας. Αντίστοιχα, οι Γάλλοι αποικιοκράτες έστειλαν καφεόδεντρα στην Μαρτινίκα,

κάτι που αποτέλεσε το έναυσμα για την διάδοση του καφέ σε ολόκληρη την Νότια Αμερική, που σήμερα κρατά τα σκήπτρα στην παγκόσμια παραγωγή καφέ.

Τι είναι πιτυρίδα;

Είναι οι ώμοι σας σαν χιονισμένο τοπίο; Οι λευκές νιφάδες που βλέπετε – και δεν εννοούμε το χιόνι – οφείλονται στην πιτυρίδα, μια δερματική πάθηση που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας. Αυτές οι ενοχλητικές νιφάδες είναι στην πραγματικότητα παλιά δερματικά κύτταρα που αποβάλλονται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Κανονικά, ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής αποβάλλει την εξωτερική στοιβάδα του μία φορά το μήνα, δημιουργώντας γρήγορα νέα κύτταρα προς αντικατάσταση. Όταν το τριχωτό της κεφαλής υπερλειτουργεί, παράγει πλεονάζον νεκρό δέρμα, γνωστό ως πιτυρίδα.

Τι προκαλεί την πιτυρίδα;

Ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής

Έχετε ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής σας; Ίσως αντιμετωπίζετε μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης πιτυρίδας. Το τριχωτό της κεφαλής είναι δέρμα και όπως αυτό εμφανίζει δερματικές νιφάδες, όταν ξηραίνει, το ίδιο συμβαίνει και στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή της πιτυρίδας. Ίσως παρατηρήσατε ότι οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι μικρότερες και λιγότερο λιπαρές – παρατηρήστε προσεκτικά την επόμενη φορά την μπλούζα σας.

Μύκητας του τριχωτού της κεφαλής

Μύκητας; Μην αηδιάζετε αμέσως – ο Malassezia, ένας ζυμομύκητας του τριχωτού της κεφαλής, εμφανίζεται ακόμη και σε υγιή τριχωτά της κεφαλής. Μόνο όταν ο προστατευτικός φραγμός του τριχωτού της κεφαλής αποδυναμώνεται, οι ερεθιστικές ουσίες που παράγονται από τον Malassezia διεισδύουν μέσα του, προκαλώντας φλεγμονή και οδηγώντας στην εμφάνιση της πιτυρίδας.

Οδηγός καταπολέμησης της πιτυρίδας με στυλ για άνδρες.

Βρείτε το κατάλληλο σαμπουάν

Μην χρησιμοποιείτε το σαμπουάν της κοπέλας ή της μαμάς σας για ευκολία – στην πραγματικότητα, το ανδρικό τριχωτό της κεφαλής είναι έως και 60% πιο λιπαρό απ’ το γυναικείο και πιο επιρρεπές στην εμφάνιση πιτυρίδας. Αντιθέτως, βρείτε ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της υπερβολικής συσσώρευσης σμήγματος στο ανδρικό τριχωτό της κεφαλής.

Πλύνετε με σωστό τρόπο

Με το σωστό σαμπουάν στο χέρι, έχετε βρει τον σίγουρο τρόπο για να απαλλαγείτε από την πιτυρίδα. Σωστά?
Όχι ακόμα. Το επόμενο βήμα: Κοιτάξτε ξανά τον τρόπο που πλένετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι χαλαρωτικό, αλλά το ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής σας και να αφήσει τα μαλλιά σας σε φθορά και σπάσιμο. Προσπαθήστε να πλένεστε με χλιαρό νερό αντ’ αυτού και αποφύγετε το ξύσιμο ή το τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής σας κατά το λούσιμο, καθώς αυτό μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει ερεθισμό ή μόλυνση. Κάντε μασάζ και αφρό με σαμπουάν μασάζ στις ρίζες, όπου θρέφει καλύτερα τα μαλλιά.

Λιγότερο styling

Κουάφ, φουσκωτά, ίσια – αυτά τα χτενίσματα μπορεί να είναι ωραία, αλλά απαιτούν τη χρήση πολλών προϊόντων styling. Η απόλυτη απαγόρευσή τους μπορεί να υπονομεύσει το στυλ σας, αλλά υπάρχουν τρόποι να τα χρησιμοποιείτε χωρίς να φοβάστε την εμφάνιση πιτυρίδας.
Αν χρησιμοποιείτε συχνά προϊόντα styling, κάνετε βαθύ καθαρισμό στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας για την αφαίρεση ρύπων, λιπαρότητας και υπολειμμάτων, που φράζουν τους πόρους και προκαλούν πιτυρίδα.

Τα καλύτερα φαγητά για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας.

Φρέσκα Φρούτα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… και τα άσχημα μαλλιά. Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν βιταμίνες που θρέφουν το τριχωτό της κεφαλής σας. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν, επιπλέον, βιταμίνη C που προστατεύει και ενυδατώνει τα μαλλιά. Μια μερίδα φρούτα καθημερινά διατηρεί υγιή το τριχωτό της κεφαλής και μαλλιά σας.

Μανιτάρια

Ο ευπροσάρμοστος μύκητας είναι ένα συστατικό στο οποίο δεν αντιστέκονται ούτε οι πιο ορκισμένοι κρεατοφάγοι. Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει ότι υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, όταν συνδυαστεί με αιθέρια μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το τριχωτό της κεφαλής λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για υγιή και όμορφα μαλλιά.

Πράσινα Λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε τη θρεπτική αξία των πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Πηγή βιταμινών A και C, αυτά τα λαχανικά κάνουν θαύματα για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυτικές ίνες, το σπανάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην παραγωγή μιας φυσιολογικής ποσότητας στίγματος για την καταπολέμηση της ξηρότητας και των νιφάδων.

Κόκκινο κρέας

Οι κρεατοφάγοι μπορούν να χαίρονται, γιατί το άπαχο κόκκινο κρέας είναι από τις καλύτερες τροφές για τα μαλλιά. Περιέχει σίδηρο, που συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα μαλλιά σας. Ένα ωραίο κομμάτι μπριζόλας προσφέρει κάτι παραπάνω από ωραία γεύση -κάθε μπουκιά εξασφαλίζει υγιές τριχωτό της κεφαλής και δυνατά μαλλιά.

Όσοι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αναζητάμε νέους τρόπους να δροσιστούμε, καταφεύγοντας ακόμη και σε πολύ παλιά κόλπα…

Για την ακρίβεια, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει 3 tips για να δροσιζόμαστε εύκολα και αποτελεσματικά. Τα δύο πρώτα έχουν άμεση σχέση με το φαγητό που καταναλώνουμε αυτή την εποχή, ενώ το τρίτο με πιο τρόπο πρέπει να διαχειριζόμαστε τη ζέστη ώστε να μην «σοκάρετε» το σώμα μας. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ελαφριά διατροφή και άφθονο νερό
Πολλοί άνθρωποι έχουν λιγότερη όρεξη το καλοκαίρι, όταν το σώμα απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Αυτή είναι η εποχή λοιπόν, για να τρώμε μικρότερα γεύματα με πιο ελαφριά υλικά. Με άλλα λόγια, μένουμε μακριά από βαριά, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα και όσο γίνεται αποφεύγουμε τη μπίρα και τα γλυκά. Τέτοια τρόφιμα επιβαρύνουν το πεπτικό μας σύστημα και μπορούν να δημιουργήσουν έναν συνδυασμό υπερβολικής θερμότητας και «υγρασίας» στο σώμα.

Επίσης, έχουμε πάντα κατά νου ότι η δίψα μπορεί να μας παραπλανήσει και να νομίζουμε ότι πεινάμε ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός είναι ενυδάτωση. Γι’ αυτό φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο όλη την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δροσιζόμαστε τρώγοντας… μη παγωμένα
Η υπερβολική ζέστη μπορεί να κάνει εξαιρετικά δελεαστικές τις παγωμένες λιχουδιές, όπως οι γρανίτες και το παγωτό, ωστόσο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα δεν μας βοηθούν να δροσιστούμε. Μπορεί προς στιγμήν να μας ικανοποιούν, αλλά η κατανάλωση παγωμένων τροφών στην πραγματικότητα απαιτεί περισσότερη ενέργεια από το σώμα, καθώς πρέπει να θερμανθεί πριν ξεκινήσει η πέψη. Με άλλα λόγια, τα παγωμένα επιβραδύνουν την πέψη και τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι ή ακόμη και διάρροια.

    Αντί για τρόφιμα από την κατάψυξη λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που έχουν ψυκτική επίδραση στο σώμα, όπως καρπούζι, μέντα, ροβίτσα, αγγούρια, πράσινο τσάι, σέλινο, φράουλα, γιαούρτι και κριθάρι. Ομοίως, η πικρή γεύση σχετίζεται με το στοιχείο της φωτιάς. Έτσι, επιλέγοντας φαγητά με πικρή γεύση μπορεί επίσης να έχουν δροσιστικό αποτέλεσμα στο σώμα.

    Προσοχή στις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας
    Όταν έχουμε περάσει ώρες ολόκληρες, ιδρώνοντας κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, η λύση μπορεί να νομίζουμε ότι είναι να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο με το air condition σε πολικές θερμοκρασίες, αλλά κάνουμε μεγάλο λάθος! Αυτή η ξαφνική και δραστική αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να ασκήσει πίεση στο σώμα, αναγκάζοντάς το να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του πολύ γρήγορα, μεταβαίνοντας από την αγγειοδιαστολή στην αγγειοσυστολή. Η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να στεγνώσει τους βλεννογόνους και γι αυτό μερικές φορές φτερνιζόμαστε όταν μπαίνουμε σε ένα πολύ παγωμένο δωμάτιο. Επίσης, η έκθεση του σώματος σε πολύ κρύες θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις, να διεγείρει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το στρες και να οδηγήσει σε κυκλοφορικές και μεταβολικές αλλαγές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική συνιστά ανεπιφύλακτα να αποφεύγουμε την έκθεση σε πολύ κρύο αέρα, αλλά να δίνουμε στο σώμα τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στην αλλαγή θερμοκρασίας. Τι κάνουμε για να δροσιστούμε φυσικά; Καθόμαστε στη σκιά ή σε εσωτερικούς χώρους και πίνουμε ένα δροσιστικό ποτό.

      Πηγές: olivemagazine

      Τι σημασία έχει που γύρω σου απλώνεται το απέραντο γαλάζιο αν εσύ έτσι κι αλλιώς κοιτάζεις συνέχεια την οθόνη του κινητού σου; Οι διακοπές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνεις ένα digital detox που τόσο έχεις ανάγκη.

      Πιο κάτω σου έχουμε τους τρόπους για να τα καταφέρεις:

      Προσδιόρισε το σκοπό των διακοπών σου
      Αναλογίσου τι είναι αυτό θέλεις να κάνεις αυτές τις μέρες. Να περάσεις όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τους αγαπημένους σου ανθρώπους; Να γεμίσει το μυαλό σου με εικόνες από όμορφα τοπία; Ή να βγάλεις τις φωτογραφίες που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα like; Τι είναι αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη για να νιώσεις καλά; Το να κάνεις ένα βήμα πίσω και να προσπαθείς να δεις μια συνολική εικόνα της ζωής και των προτεραιοτήτων σου είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο όλο το χρόνο, όμως στις διακοπές είναι απολύτως απαραίτητο, αν θέλεις να τις αξιοποιήσεις στο έπακρο.

      Κλείσε το κινητό σου
      Δεν λέμε να το έχεις κλειστό όλη τη μέρα, αλλά την ώρα που χαλαρώνεις σε μια υπέροχη παραλία ή όταν πίνεις τον πρώτο καφέ της ημέρας μαζί με την παρέα σου ή κάνεις trekking σε ένα μονοπάτι στο δάσος, ναι, μπορείς να το αφήσεις στο ξενοδοχείο ή να το απενεργοποιήσεις. Έτσι, δεν θα μπεις στον πειρασμό να σταματήσεις ό,τι κάνεις για να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία στο Ιnstagram ή να στείλεις ένα μήνυμα σε ένα συνεργάτη για κάτι που μόλις θυμήθηκες. Πίστεψέ μας, εάν το κινητό σου είναι κλειστό, μέχρι να πατήσεις το PIN και να αναζητήσεις Wi-Fi θα έχεις αποφασίσει ότι είναι καλύτερη ιδέα να ρίξεις μια βουτιά στην πισίνα.

      Ενεργοποίησε τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε”

      Σύμφωνα με τον David Lajarge, Γάλλο ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “Tu vas lâcher ce téléphone ?! ” (θα αφήσεις επιτέλους κάτω αυτό το τηλέφωνο;) η συγκεκριμένη κίνηση είναι αυτή με την οποία πρέπει να ολοκληρώνεται η προετοιμασία των διακοπών. Αυτή η λειτουργία μπορεί να θέσει σε σίγαση τον ήχο, να διακόψει τη δόνηση και να αποκλείσει τις οπτικές ενοχλήσεις. Έτσι, θα είσαι προσβάσιμη σε περίπτωση που είναι ανάγκη κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου, αλλά θα μπορείς να έχεις και το 100% της προσοχής σου στραμμένο στη συζήτηση που κάνεις με την παρέα σου.

      Ακολούθησε την παλιά καλή μέθοδο “ρωτάω για οδηγίες”

      Πιστεύεις ότι το smartphone είναι απαραίτητο στις διακοπές για να βρεις ποιο είναι το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής, πώς θα πας στην τάδε παραλία ή ποιες ώρες είναι ανοιχτό το μουσείο; Πράγματι, οι διαδικτυακοί οδηγοί, το google maps και οι κριτικές των χρηστών του tripadvisor είναι χρήσιμα εργαλεία –όχι όμως απαραίτητα. Μπορείς να πάρεις τις ίδιες πληροφορίες (και καλύτερες) εάν απλά να ρωτήσεις τους ντόπιους, περιηγηθείς στον τόπο των διακοπών σου ή εμπιστευτείς το ένστικτό σου. Εξάλλου, εν ολίγοις, αυτό είναι διακοπές!

      Ο κάθε ένας προσπαθεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Σε προσωπικό, επαγγελματικό, ερωτικό και γενικότερα κοινωνικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχεις αυτό και κυρίως εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλεις να βελτιώσεις. Υπάρχουν μερικές νέες συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις για να καταφέρεις να βελτιώσεις γενικότερα την κάθε σου πλευρά.

      Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για τις συνήθειες που θα σε κάνουν να γίνεις λίγο καλύτερος σε κάθε τομέα, τότε διάβασε παρακάτω. Δες μερικές συμβουλές για το πως να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

      Βρες την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου με αυτές τις συνήθειες!

      Μάθε κάτι νέο κάθε μέρα.

        Μπορεί να είναι το οτιδήποτε αυτό που θα επιλέξεις να μάθεις. Να ξεκινήσεις ένα χόμπι που θα το εξασκείς για λίγο κάθε μέρα, μια νέα γλώσσα ή κάτι που θα βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες σου. Ό,τι κι αν είναι αυτό που θα επιλέξεις, είναι αρκετό για να σε βοηθήσει να γίνεσαι λίγο καλύτερος μέρα με τη μέρα. Άμα μπορείς να βελτιώνεσαι κάθε μέρα, φαντάσου πόσα θα έχεις πετύχει σε μερικούς μήνες ή και χρόνια από τη στιγμή που άρχισες.

        Κάνε λίγη γυμναστική κάθε πρωί.

          Η γυμναστική σε επηρεάζει σε πολλά θέματα. Αρχικά, ένα γυμνασμένο σώμα έχει καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερες αντοχές, είναι πιο υγιές. Επίσης, η γυμναστική σε βοηθάει και στο να έχεις καλύτερη ψυχολογία, να ξεκουράζεσαι πιο πολύ αλλά και να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος σου. Βάζοντας λίγη ώρα γυμναστικής στην καθημερινότητα σου, και ιδίως το πρωί, θα έχεις περισσότερη ενέργεια και αντοχή μέσα στην ημέρα αλλά και καλύτερη ψυχολογία. Μακροπρόθεσμα θα σου κάνει πολύ καλό και θα είσαι ευγνώμων που ξεκίνησες αυτή τη χρονική στιγμή.

          Να συναναστρέφεσαι με άτομα που σε κάνουν χαρούμενο.

            Η παρέες, οι φίλοι, η οικογένεια ή κάποια ερωτική σχέση έχουν άμεση επιρροή στα συναισθήματα σου αλλά και στη ζωή σου. Επίλεξε άτομα που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενος, σου δίνουν αισιοδοξία και κίνητρο στην καθημερινότητα σου. Τα άτομα που δεν θέλουν να σε βοηθήσουν, είναι τοξικά ή αρνητικά, δεν βοηθούν ούτε εσένα τον ίδιο να εξελιχθείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

            Μη φοβάσαι να πειραματιστείς.

              Το να πηγαίνεις στα σίγουρα είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Παρόλα αυτά, το να πειραματίζεσαι και να τολμάς θα σε βοηθήσει να μάθεις καινούργια πράγματα, να έρθεις αντιμέτωπος με τις φοβίες σου αλλά και να νιώσεις αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, εάν έχεις βαρεθεί την δουλειά σου και σε καταπιέζει αλλά πάντα ήθελες να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, τότε τόλμησε το. Η αποτυχία είναι μέρος της προσπάθειας αλλά όταν τα καταφέρεις θα ανταμειφτείς. Πειραματίσου με νέες προοπτικές, τόλμησε για τα όνειρα σου και θα δεις ότι έτσι θα εξελιχθείς ο ίδιος και θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

              Να είσαι ευγνώμων.

                Πολλά από αυτά που έχεις δεν είναι δεδομένα για όλους. Η υγεία, η στέγη, τα ρούχα, το φαγητό είναι μερικά από αυτά που μπορεί να λείπουν σε άλλους. Το να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, σε βοηθάει να καταλάβεις την αξία τους, να καταλάβεις πόσο τυχερός είσαι που τα έχεις ή που μπόρεσες να τα αποκτήσεις. Κάθε βράδυ, κάνε μια λίστα με 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Κάθε φορά που νιώθεις λυπημένος, πεσμένος ή ότι κάτι δεν σου πάει καλά, διάβασε αυτή τη λίστα. Αυτό, θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη αντίληψη του κόσμου γύρω σου, να δεις πόσο τυχερός είσαι γι’ αυτά που έχεις και μακροπρόθεσμα να μπορέσεις να αποκτήσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

                Με αυτές τις 5 συνήθειες θα μπορέσεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Να νιώσεις καλύτερα με ό,τι κάνεις, με την καθημερινότητα και τις επιλογές σου. Υιοθέτησε αυτές τις συνήθειες και δες τη διαφορά πάνω σου αλλά και το πως σε αντιμετωπίζει ο περίγυρος σου!

                Πηγή: TheMan.gr

                Ακόμα κι αν σου αρέσει η μόδα υπάρχουν πολλές φορές που το να δείχνεις καλοντυμένος δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ακολουθείς άπειρους στιλιστικούς κανόνες που θα σε κουράσουν. Αν εντάξεις στην καθημερινότητα σου μερικές απλές συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα δείχνεις απευθείας πιο κομψός.

                Αν το να σκέφτεσαι διαρκώς πώς να ντυθείς για να είσαι περιποιημένος σε κουράζει, τότε ήρθε η ώρα να απλουστεύσεις τα πράγματα.

                Ανακάλυψε λοιπόν πως να γίνεις πιο καλοντυμένος με 5 απλά βήματα.

                5 tips για να δείχνεις πιο κομψός!

                Δώσε σημασία στην εφαρμογή των ρούχων.

                  Ακόμα κι αν αγοράσεις τα πιο ακριβά ρούχα, αν δεν εφαρμόζουν σωστά επάνω στο σώμα σου τότε σίγουρα δε θα αναδειχθούν. Για το λόγο αυτό, το σημαντικότερο από όλα είναι να σου στρώνουν καλά τα ρούχα σου. Αν λοιπόν έχεις ρούχα που δεν είναι ακριβώς ιδανικά για εσένα τότε είναι καλύτερα να τα διορθώσεις σε μια μοδίστρα παρά να τα φοράς έτσι.

                  Επένδυσε στα σωστά αξεσουάρ.

                    Ακόμα κι αν δεν είσαι φαν των αξεσουάρ επάνω σου, υπάρχουν ορισμένα στα οποία αξίζει να επενδύσεις. Για παράδειγμα, ένα καλό ρολόι είναι μια επιλογή που θα αναβαθμίσει την εμφάνιση σου και θα σου μείνει για χρόνια. Επιπλέον, μερικές ποιοτικές γραβάτες πρέπει να υπάρχουν στη ντουλάπα σου γιατί σίγουρα θα τις χρειαστείς κάποια στιγμή.

                    Αγόρασε καλής ποιότητας παπούτσια

                      Μπορεί κάποια πράγματα στο ανδρικό ντύσιμο να δείχνουν μια χαρά και σε μια πιο οικονομική εκδοχή αλλά όσον αφορά τα παπούτσια είναι καλό να επενδύσεις στην καλή ποιότητα. Τα ποιοτικά παπούτσια είναι σημαντικά αφενός για τα πόδια σου. Αφετέρου τα παπούτσια είναι συνήθως διαχρονικά επομένως αν τα φροντίζεις θα τα έχεις για χρόνια και θα κάνουν απόσβεση!

                      Φτιάξε μια συλλογή από διαχρονικά πουκάμισα

                        Τα πουκάμισα αποτελούν ένα αγαπημένο item της αντρικής γκαρνταρόμπας. Αξίζει λοιπόν να φτιάξεις μια συλλογή με μερικά πουκάμισα καλής ποιότητας που σε βολεύουν και θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις κομψά outfits. Έτσι, θα διευκολυνθείς πολύ όταν αναρωτιέσαι τι να φορέσεις!

                        Μην απορρίπτεις το χρώμα στα outfits

                          Σίγουρα χρώματα όπως το μαύρο, το μπλε και το γκρι είναι κλασικά και βολικά αλλά ας μην περιορίζεσαι μόνο σε αυτά. Βάζοντας λίγο χρώμα στα outfits σου θα ανανεωθείς και θα φωτιστείς. Μην απορρίπτεις λοιπόν το χρώμα στην εμφάνιση σου καθώς οι σωστές αποχρώσεις θα σε κάνουν να δείχνεις πιο καλοντυμένος.

                          Πηγή: TheMan.gr

                          Υπάρχουν στιγμές που κάτι που σε ”χαλάει” στην εμφάνιση των μαλλιών σου;

                          Όχι δεν φταίει πάντα ο κομμωτής, ούτε η ποιότητα της τρίχας σου, ούτε το σχήμα του κεφαλιού σου. Πολλές φορές κάθε άντρας κάνει συχνά λάθη με τα μαλλιά του και γι’ αυτό καταλήγεις να μην σου αρέσει τίποτα, όποιος και αν σε κούρεψε.

                          Οι Los Barberos βρίσκονται εδώ για να σου πούνε ποια είναι τα λάθη που κάνεις και πως να τα αποφύγεις για να έχεις ένα τέλειο styling.

                          ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟ ΜΑΣΑΖ ΚΑΤΑ ΤΟ ΛΟΥΣΙΜΟ

                          Ειδικά με τη ζέστη το μόνο που θέλεις είναι να απαλλαγείς από κάθε ίχνος ιδρώτα και καταλήγεις να τρίβεις τα μαλλιά και το κεφάλι σου πολύ έντονα. Με αυτό τον τρόπο όμως καταστρέφεις το τριχωτό της κεφαλής, καθώς αποδυναμώνονται οι θύλακες της τρίχας και μπορεί να δημιουργηθεί πιτυρίδα. Ένα απαλό μασάζ με τις παλάμες και τα δάχτυλα είναι αρκετό.

                          ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΛΟΥΣΙΜΟ

                          Είναι συνήθεια των περισσότερων ανδρών να λούζονται καθημερινά, αλλά αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις. Τα σαμπουάν καταστρέφουν τα φυσικά έλαια της τρίχας και την αποδυναμώνουν. Το σωστό είναι να λούζεσαι τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα.

                          ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕΓΜΕΝΑ

                            Όπως με το άρωμα, έτσι και τον ζελέ, τον πηλό ή τη λακ που χρησιμοποιείς θα πρέπει να είσαι φειδωλός. Βάλε αρχικά λίγο προϊόν και στη συνέχεια πρόσθεσε αν χρειάζεται. Διαφορετικά θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα και τα μαλλιά σου δεν θα δείχνουν ωραία, αλλά κολλημένα μεταξύ τους.

                            ΚΟΥΡΕΜΑ Η’ ΒΑΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

                            Πολλοί άντρες προτιμούν να κουρεύονται στο σπίτι μόνοι τους ή από φίλους τους, καθώς είναι και διασκεδαστικό. Ακόμα και αυτοί που βάφουν τα μαλλιά τους επειδή μπορεί να ντρέπονται προτιμούν να το κάνουν μόνοι τους. Η συμβουλή μας είναι να εμπιστευτείς κάποιον ειδικό. Κάποιος που έχει ασχοληθεί με το θέμα ξέρει σίγουρα πολλά παραπάνω απ’ ότι εσύ. Γι΄αυτό ό,τι θέλεις να κάνεις και έχει σχέση με τα μαλλιά σου επισκέψου τους Los Barberos και συζήτησέ το μαζί τους.

                            Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες αυτές και σύντομα θα δείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η φροντίδα που προσφέρουμε στο τριχωτό της κεφαλής.

                            Πηγή: theman.gr

                            Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας, ίσως να μην αισθανθείτε μεγάλες ενοχές για αυτό. Παρά την άσχημη φήμη της για την αύξηση του σωματικού βάρους, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τροφή!

                            Η σοκολάτα είναι φτιαγμένη από τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma και η παλαιότερη χρήση της χρονολογείται από τον πολιτισμό Olmec.

                            Μετά την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε πολύ δημοφιλής στον ευρύτερο κόσμο και η ζήτηση της αυξήθηκε σημαντικά.

                            Η σοκολάτα έχει γίνει από τότε ένα απίστευτα δημοφιλές προϊόν διατροφής, το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν καθημερινά, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση του.

                            Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η κατανάλωση σοκολάτας στην υγεία μας;

                            Οφέλη της γλυκιάς απόλαυσης στον ανθρώπινο οργανισμό:

                            Απόκτηση μιας πιο υγιούς καρδιάς

                            Η τελευταία έρευνα υποστηρίζει ότι η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Σε μια 9χρονη σουηδική μελέτη σε πάνω από 31.000 γυναίκες, όσοι έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το ένα τρίτο. Μια άλλη μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας ημερησίως μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39 τοις εκατό. Συνεχίστε λοιπόν να ανταμείβετε τον εαυτό σας. Μια μπάρα σοκολάτας έχει πέντε φορές τα φλαβονοειδή ενός μήλου.

                            Απώλεια βάρους

                            Εάν αναρωτιέστε πως μπορείτε να προσθέσετε την σοκολάτα στη διατροφή σας, χωρίς τον κίνδυνο της αύξησης του βάρους, να ξέρετε πως θα είναι πιο εύκολο από ότι το περιμένετε.

                            Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο την αίσθηση του κορεσμού, σε αντίθεση με τις πιο ανοιχτόχρωμες σοκολάτες. Δηλαδή, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Έτσι, εάν σας αρέσει πολύ η σοκολάτα, μπορείτε να εντάξετε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας.

                            Η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει τη μείωση της μνήμης

                            Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής και να μειωθεί η μείωση της μνήμης στους ηλικιωμένους.

                            Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν. Καθώς οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες με νόσο του Alzheimer.

                            Ένα εκχύλισμα κακάο θα μπορούσε ίσως να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στα νευρικά μονοπάτια που βρέθηκαν σε ασθενείς, με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της κατάστασης – όπως η γνωστική παρακμή – θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν.

                            Μείωση της χοληστερόλης

                            Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης , χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστών και ως “κακών λιπών”.

                            Η τακτική κατανάλωση ράβδων σοκολάτας που περιέχουν PS και CF, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση.

                            Σοκολάτα και εγκυμοσύνη

                            Οι γυναίκες που κατανάλωναν σοκολάτα καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέφεραν ότι ήταν καλύτερα σε θέση να χειριστούν το άγχος από ότι οι μητέρες που απείχαν. Ακόμη, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

                            Σοκολάτα και ευφυΐα

                            Η κατανάλωση μίας μαύρης μπάρας σοκολάτας θα βοηθήσει το σώμα σας να αποφύγει τις συνέπειες του στρες, αλλά θα ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου σας όταν το χρειάζεστε πραγματικά. Η κατανάλωση κακάου πλούσιων σε φλαβανόλες αυξάνει τη ροή του αίματος σε βασικά μέρη του εγκεφάλου για 2 έως 3 ώρες, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση και την επαγρύπνηση βραχυπρόθεσμα.

                            Αν και η γλυκιά, ευχάριστη γεύση της σοκολάτας μπορεί να σας παρέχει αρκετά διατροφικά οφέλη στον οργανισμό σας, υπάρχουν όμως, μερικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του πλούσιου τροφίμου. Ενώ μπορείτε να τρώτε οποιαδήποτε τρόφιμα με μέτρο, η σοκολάτα έχει αρκετά θρεπτικά μειονεκτήματα που μπορεί να την χαρακτηρίσουν ως μια κακή επιλογή για τη διατροφή σας.

                            Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

                            Η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες. Μια ράβδος 40γρ σοκολάτας γάλακτος περιέχει 235 θερμίδες. Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Η ίδια μερίδα μιας σκούρας σοκολάτας περιέχει αντίστοιχες θερμίδες, όμως η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ενώσεις που είναι ωφέλιμες για την υγεία σας. Παρόλο που η μαύρη σοκολάτα περιέχει διατροφικά σημαντικές ενώσεις, εξακολουθεί να είναι υψηλή σε θερμίδες και συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

                            Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

                            Μεταξύ των μειονεκτημάτων της κατανάλωσης σοκολάτας δεν είναι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα σε ολικό λίπος αλλά και το υψηλό περιεχόμενο κορεσμένων λιπών. Κάθε μερίδα σοκολάτας 40γρ περιέχει 8,14 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ένα είδος λίπους που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης. Η ίδια μερίδα μαύρης σοκολάτας περιέχει 10,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, αλλά η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξηγεί ότι τα λίπη στη μαύρη σοκολάτα προέρχονται από το βούτυρο κακάο και δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα λίπη της σοκολάτας γάλακτος που είναι κυρίως γαλακτοκομικά.

                            Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

                            Η σοκολάτα έχει μια πλούσια γεύση όχι μόνο λόγω του λίπους που περιέχει, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αν και η ζάχαρη, όπως και με άλλους υδατάνθρακες, μπορεί να παρέχει ενέργεια, έχει αρκετά μειονεκτήματα διατροφής. Η ζάχαρη μπορεί να προωθήσει τη φθορά των δοντιών και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η σκούρη σοκολάτα περιέχει επίσης πολλή ζάχαρη, αλλά λιγότερο από τη σοκολάτα γάλακτος.

                            Χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα

                            Η σοκολάτα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία σας αν προτιμήσετε να την καταναλώσετε, αντί για ένα πιο υγιεινό πρόχειρο φαγητό, λόγω των λίγων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Η σοκολάτα δεν αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και παρέχει μόνο το 8% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και το 2% της καθημερινής πρόσληψης σιδήρου.

                            Αν και η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερη σε θερμίδες και λίπος από τη μαύρη σοκολάτα, είναι υψηλότερη στη ζάχαρη και χαμηλότερη στα προστατευτικά της υγείας φλαβονοειδή, που παρέχει η σοκολάτα. Επιλέγετε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας λίγες φορές την εβδομάδα και τρώτε το σε αντικατάσταση με άλλα, λιγότερο υγιεινά σνακ αντί να τα προσθέτετε στις απολαύσεις που καταναλώνετε κάθε μέρα. Η κατανάλωση σοκολάτας περιστασιακά σε μικρές ποσότητες θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.

                            Πολυπατημένη, γεμάτη κεραίες και λείψανα παλιών σχεδίων, αυλακωμένη από δρόμους, καμμένη πολλές φορές, αστόλιστη πλέον από τα ωραία πευκοδάση της, η Πάρνηθα υπόκειται σιωπηλά το πεπρωμένο της περιαστικής φύσης. Πίσω ωστόσο από την θαμπή όψη που βλέπουμε μέσα από τα νέφη της πόλης μας, κρύβεται ένα πραγματικό μεγάλο βουνό, γεμάτο άγνωστες πτυχές, άσπιλα τοπία και προαιώνια μυστήρια. Και τα μονοπάτια που την διατρέχουν, παμπάλαια και αυτά, μιλάνε για την ιστορία της αλλόκοτης αυτής αττικής νύμφης, παραδομένης και παρθένου ταυτόχρονα.

                            Όλες οι πιο κάτω διαδρομές περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Πάρνηθα topoGuide.

                            Θρακομακεδόνες – καταφύγιο Μπάφι από τη Χούνη
                            Η Χούνη είναι η πιο γνωστή χαράδρα της Πάρνηθας. Λίγοι ορειβάτες ξέρουν το όνομα της κορυφής της Πάρνηθας, αλλά όλοι μιλάνε για τη Χούνη, το φυσικό διάδρομο που οδηγεί σαν μονοκονδυλιά από τους Θρακομακεδόνες στο καταφύγιο Μπάφι, στην καρδιά του βουνού. Αγαπημένη διαδρομή των παλιών ορειβατών, το μονοπάτι της Χούνης παραμένει προσφιλές στους Αθηναίους πεζοπόρους και δρομείς, καθώς είναι καλογραμμένο, σύντομο και παραμένει ξέχιονο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

                            Τερματισμός: Καταφύγιο Μπάφι

                            Σήμανση: Κόκκινο τετράγωνο, κόκκινα σημάδια, Ο22

                            Μήκος: 4,4 χλμ

                            Δυσκολία: 1/5

                            Χρόνος: 2 ώρες

                            Μπάφι – Σκίπιζα – Μόλα – Μπάφι
                            Η πορεία καταφύγιο Μπάφι – πηγή Σκίπιζα – πηγή Μόλα – καταφύγιο Μπάφι είναι η πιο δημοφιλής “ορειβασία” στην Πάρνηθα, μια μεγάλη αλλά εύκολη κυκλική διαδρομή που με τη διάρκεια και τα τοπία της γεμίζει τον περιπατητή με τον αέρα και την αίσθηση του βουνού. Η διαδρομή ξεκινά και καταλήγει στο Μπάφι και περνά από την Σκίπιζα, την πηγή που πηγάζει σε μεγαλύτερο υψόμετρο στην Πάρνηθα και την πηγή Μόλα, την μεγαλύτερη “ελεύθερη” πηγή του βουνού. Παλαιότερα η πηγή Σκίπιζα ήταν σημείο συνάντησης φίλων και γνωστών, φυντανιών και παλαίμαχων. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά οπωσδήποτε όλο και κάποιους γνωστούς θα συναντήσει κανείς στις 3 ώρες πορείας.

                            Εκκίνηση: Καταφύγιο Μπάφι

                            Τερματισμός: Καταφύγιο Μπάφι

                            Σήμανση: Κίτρινο τετράγωνο, Ο22, μωβ τετράγωνο, κόκκινο τετράγωνο

                            Μήκος: 8,6 χλμ

                            Δυσκολία: 1/5

                            Χρόνος: 3 ώρες

                            Ο Αη Γιώργης στο Κεραμίδι
                            Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, που δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να διεισδύσει εύκολα σε μια από τις πιο ήσυχες και πιο όμορφες περιοχές της Πάρνηθας, την άνω κοιλάδα του ρεύματος Κεραμίδι. Θα κινηθούμε πάνω σε έναν από τους πιο σημαντικούς παλιούς δρόμους του βουνού, το μουλαρόδρομο που συνέδεε την άλλοτε γεωργική Αμυγδαλέζα με τον κύριο ορεινό πόρο της, την αγροτική ενότητα που είχε αναπτυχθεί στην άνω λεκάνη του ρέματος Κεραμίδι. Κάθε φθινόπωρο, τα ζώα φορτωμένα με τα τυριά του καλοκαιριού, σιτηρά, ρετσίνι και ξυλεία σημάδευαν με τα γυριστά πέταλά τους τους σκοτεινόχρωμους αργίλους της διαδρομής.

                            Εκκίνηση: Βάση τελεφερίκ Πάρνηθας

                            Τερματισμός: Άγιος Γεώργιος στο Κεραμίδι

                            Σήμανση: Μπλε τετράγωνο

                            Μήκος: 5,1 χλμ

                            Δυσκολία: 1/5

                            Χρόνος: 2 30 ώρες

                            Από τη Φυλή στο Κεραμίδι
                            Η διαδρομή από τη μονή Κυπριανού μέχρι τον Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι ακολουθεί την παλιά σύνδεση από τη Φυλή (την παλιά Χασιά) προς τις εσωτερικές λεκάνες της Πάρνηθας, από όπου οι Χασιώτες έπαιρναν ξυλεία και ρετσίνι, είχαν καλλιέργειες και διατηρούν ακμαίες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το μονοπάτι συνέχιζε μέχρι το διάσελο Κυράς, από όπου διακλαδιζόταν προς την καρδιά της Πάρνηθας (Αγία Τριάδα) και προς το ρέμα Μποντιά.

                            Εκκίνηση: Μονή Κυπριανού

                            Τερματισμός: Άγιος Γεώργιος στο Κεραμίδι

                            Σήμανση: Πορτοκαλί τρίγωνο

                            Μήκος: 4,3 χλμ

                            Δυσκολία: 1/5

                            Χρόνος: 2 30 ώρες

                            Σπήλαιο Πανός
                            Η διαδρομή από τη Φυλή προς το Σπήλαιο του Πανός ακολουθεί πιθανότητα τον αρχαίο δρόμο προς σημαντικό αυτό λατρευτικό σπήλαιο. Ξεκινάμε από το τέλος του ασφάλτου της Φυλής και αφήνουμε το μονοπάτι του αρχαίου υδραγωγού για να ανηφορίσουμε αρκετά στο δάσος και να συναντήσουμε τον άξονα του νεότερου υδραγωγού της Φυλής. Σε όλη την πορεία έχουμε συνεχή θέα στο Άρμα και τη χαράδρα της Γκούρας.

                            Εκκίνηση: Φυλή

                            Τερματισμός: Σπήλαιο Πανός

                            Σήμανση: Μωβ τετράγωνο

                            Μήκος: 4,6 χλμ

                            Δυσκολία: 3/5

                            Χρόνος: 3 ώρες

                            Πλαταανάκι
                            Το ρέμα Πλατανάκι και τα τριγύρω ανάγλυφα είναι μια από τις λιγότερες γνωστές περιοχές της Πάρνηθας. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από τα όρια των Αχαρνών, που στα αρχαία χρόνια ήταν ο δρόμος με τη στενότερη σχέση με το μεγάλο αττικό βουνό. Η πορεία που προτείνουμε συνδυάζει μια εύκολη και καλά σημαδεμένη ανάβαση, που περνά από την πηγή Πλατανάκι, με μια κατάβαση σε λιγότερο γνωστά αλλά ωστόσο καλά χαραγμένα μονοπάτια.

                            Εκκίνηση: Αμυγδαλέζα Αχαρνών

                            Τερματισμός: Λάκκα Καθίγκαρη

                            Σήμανση: Μπλε σημάδια

                            Μήκος: 3,8 χλμ

                            Δυσκολία: 1/5

                            Χρόνος: 2 ώρες

                            Μόλα – Λημικό – Σαλονίκι – Μόλα
                            Γύρω από ή με βάση τη Μόλα, μπορεί να κάνει κανείς αρκετές κυκλικές πορείες, ως συνδυασμό μεγαλύτερων διασχίσεων. Η κυκλική πορεία που προτείνουμε εδώ υλοποιεί τη σύνδεση των λιβαδιών Λημικό και Σαλονίκι, μέσα από μια ωραία και γεμάτη αξιοθέατα διαδρομή, χρησιμοποιώντας τμήματα άλλων, σημασμένων διαδρομών.

                            Εκκίνηση: Μόλα

                            Τερματισμός: Μόλα

                            Σήμανση: Κόκκινο τετράγωνο, κόκκινος κύκλος, μωβ τετράγωνο

                            Μήκος: 14,5 χλμ

                            Δυσκολία: 2/5

                            Διάσελο Πανός – Γκούρα – Καλύβα Καλόγερου – Διασέλο Πανός
                            Η μεγάλη κυκλική πορεία που περιγράφουμε εδώ με αφετηρία και τερματισμό το Διάσελο του Πανός και άκρα πηγή Γκούρα και το λιβάδι Καλύβα Καλογέρου είναι προκλητική διαδρομή στην παλιά Πάρνηθα, μια ζώνη αγαπητή στους παλιούς ορειβάτες αλλά άγνωστη στους περισσότερους πεζοπόρους σήμερα. Αν και όλη η ζώνη που διατρέχει έχει ταλαιπωρηθεί από την πυρκαγιά του 2007, ο χώρος διατηρεί το αυθεντικό αγροδασικό τοπίο της καρδιάς της Πάρνηθας, εκεί που ήσαν εγκατεστημένοι οι κτηνοτρόφοι και οι υλοτόμοι των παλιών ημερών.

                            Εκκίνηση: Διάσελο Πανός

                            Τερματισμός: Διάσελο Πανός

                            Σήμανση: Κόκκινα σημάδια

                            Μήκος: 10,4 χλμ

                            Δυσκολία: 2/5

                            Χρόνος: 4 30 ώρες

                            Κόψη Φλαμπουριού
                            Η διαδρομή στην Κόψη του Φλαμπουριού είναι η πιο δύσκολη αλλά και η πιο εντυπωσιακή πορεία στην Πάρνηθα, και η μόνη που προσφέρει την αίσθηση του μεγάλου βουνού. Απότομη, κουραστική, εκτεθειμένη, σε 3 σημεία περισσότερο μια σύντομη εύκολη αναρρίχηση παρά περπάτημα, η κόψη του Φλαμπουριού ξεδιπλώνει το ορεινό τοπίο της καρδιάς του βουνού με την ταχύτητα ασανσέρ. Αν έχει κανείς ευχέρεια με το βουνό και γερά ποδάρια, είναι η πρώτη διαδρομή που πρέπει να κάνει στην Πάρνηθα. Αλλιώς, είναι οπωσδήποτε η τελευταία: όταν έχει κανείς όλες τις άλλες πορείες, μένει η πεμπτουσία της Πάρνηθας, η κόψη του Φλαμπουριού.

                            Εκκίνηση: Τέρμα λεωφορείου Θρακομακεδόνων

                            Τερματισμός: Καταφύγιο Φλαμπούρι

                            Σήμανση: Κόκκινα και μπλε σημάδια στο βράχο

                            Μήκος: 6 χλμ

                            Δυσκολία: 2/5

                            Χρόνος: 3 ώρες

                            Πηγή: topoGuide.gr

                            Shopping Cart
                            Close
                            Cart
                            • No products in the cart.
                            Your cart is currently empty.
                            Please add some products to your shopping cart before proceeding to checkout.
                            Browse our shop categories to discover new arrivals and special offers.