Πολυπατημένη, γεμάτη κεραίες και λείψανα παλιών σχεδίων, αυλακωμένη από δρόμους, καμμένη πολλές φορές, αστόλιστη πλέον από τα ωραία πευκοδάση της, η Πάρνηθα υπόκειται σιωπηλά το πεπρωμένο της περιαστικής φύσης. Πίσω ωστόσο από την θαμπή όψη που βλέπουμε μέσα από τα νέφη της πόλης μας, κρύβεται ένα πραγματικό μεγάλο βουνό, γεμάτο άγνωστες πτυχές, άσπιλα τοπία και προαιώνια μυστήρια. Και τα μονοπάτια που την διατρέχουν, παμπάλαια και αυτά, μιλάνε για την ιστορία της αλλόκοτης αυτής αττικής νύμφης, παραδομένης και παρθένου ταυτόχρονα.

Όλες οι πιο κάτω διαδρομές περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Πάρνηθα topoGuide.

Θρακομακεδόνες – καταφύγιο Μπάφι από τη Χούνη
Η Χούνη είναι η πιο γνωστή χαράδρα της Πάρνηθας. Λίγοι ορειβάτες ξέρουν το όνομα της κορυφής της Πάρνηθας, αλλά όλοι μιλάνε για τη Χούνη, το φυσικό διάδρομο που οδηγεί σαν μονοκονδυλιά από τους Θρακομακεδόνες στο καταφύγιο Μπάφι, στην καρδιά του βουνού. Αγαπημένη διαδρομή των παλιών ορειβατών, το μονοπάτι της Χούνης παραμένει προσφιλές στους Αθηναίους πεζοπόρους και δρομείς, καθώς είναι καλογραμμένο, σύντομο και παραμένει ξέχιονο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Τερματισμός: Καταφύγιο Μπάφι

Σήμανση: Κόκκινο τετράγωνο, κόκκινα σημάδια, Ο22

Μήκος: 4,4 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 ώρες

Μπάφι – Σκίπιζα – Μόλα – Μπάφι
Η πορεία καταφύγιο Μπάφι – πηγή Σκίπιζα – πηγή Μόλα – καταφύγιο Μπάφι είναι η πιο δημοφιλής “ορειβασία” στην Πάρνηθα, μια μεγάλη αλλά εύκολη κυκλική διαδρομή που με τη διάρκεια και τα τοπία της γεμίζει τον περιπατητή με τον αέρα και την αίσθηση του βουνού. Η διαδρομή ξεκινά και καταλήγει στο Μπάφι και περνά από την Σκίπιζα, την πηγή που πηγάζει σε μεγαλύτερο υψόμετρο στην Πάρνηθα και την πηγή Μόλα, την μεγαλύτερη “ελεύθερη” πηγή του βουνού. Παλαιότερα η πηγή Σκίπιζα ήταν σημείο συνάντησης φίλων και γνωστών, φυντανιών και παλαίμαχων. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά οπωσδήποτε όλο και κάποιους γνωστούς θα συναντήσει κανείς στις 3 ώρες πορείας.

Εκκίνηση: Καταφύγιο Μπάφι

Τερματισμός: Καταφύγιο Μπάφι

Σήμανση: Κίτρινο τετράγωνο, Ο22, μωβ τετράγωνο, κόκκινο τετράγωνο

Μήκος: 8,6 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 3 ώρες

Ο Αη Γιώργης στο Κεραμίδι
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, που δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να διεισδύσει εύκολα σε μια από τις πιο ήσυχες και πιο όμορφες περιοχές της Πάρνηθας, την άνω κοιλάδα του ρεύματος Κεραμίδι. Θα κινηθούμε πάνω σε έναν από τους πιο σημαντικούς παλιούς δρόμους του βουνού, το μουλαρόδρομο που συνέδεε την άλλοτε γεωργική Αμυγδαλέζα με τον κύριο ορεινό πόρο της, την αγροτική ενότητα που είχε αναπτυχθεί στην άνω λεκάνη του ρέματος Κεραμίδι. Κάθε φθινόπωρο, τα ζώα φορτωμένα με τα τυριά του καλοκαιριού, σιτηρά, ρετσίνι και ξυλεία σημάδευαν με τα γυριστά πέταλά τους τους σκοτεινόχρωμους αργίλους της διαδρομής.

Εκκίνηση: Βάση τελεφερίκ Πάρνηθας

Τερματισμός: Άγιος Γεώργιος στο Κεραμίδι

Σήμανση: Μπλε τετράγωνο

Μήκος: 5,1 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 30 ώρες

Από τη Φυλή στο Κεραμίδι
Η διαδρομή από τη μονή Κυπριανού μέχρι τον Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι ακολουθεί την παλιά σύνδεση από τη Φυλή (την παλιά Χασιά) προς τις εσωτερικές λεκάνες της Πάρνηθας, από όπου οι Χασιώτες έπαιρναν ξυλεία και ρετσίνι, είχαν καλλιέργειες και διατηρούν ακμαίες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το μονοπάτι συνέχιζε μέχρι το διάσελο Κυράς, από όπου διακλαδιζόταν προς την καρδιά της Πάρνηθας (Αγία Τριάδα) και προς το ρέμα Μποντιά.

Εκκίνηση: Μονή Κυπριανού

Τερματισμός: Άγιος Γεώργιος στο Κεραμίδι

Σήμανση: Πορτοκαλί τρίγωνο

Μήκος: 4,3 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 30 ώρες

Σπήλαιο Πανός
Η διαδρομή από τη Φυλή προς το Σπήλαιο του Πανός ακολουθεί πιθανότητα τον αρχαίο δρόμο προς σημαντικό αυτό λατρευτικό σπήλαιο. Ξεκινάμε από το τέλος του ασφάλτου της Φυλής και αφήνουμε το μονοπάτι του αρχαίου υδραγωγού για να ανηφορίσουμε αρκετά στο δάσος και να συναντήσουμε τον άξονα του νεότερου υδραγωγού της Φυλής. Σε όλη την πορεία έχουμε συνεχή θέα στο Άρμα και τη χαράδρα της Γκούρας.

Εκκίνηση: Φυλή

Τερματισμός: Σπήλαιο Πανός

Σήμανση: Μωβ τετράγωνο

Μήκος: 4,6 χλμ

Δυσκολία: 3/5

Χρόνος: 3 ώρες

Πλαταανάκι
Το ρέμα Πλατανάκι και τα τριγύρω ανάγλυφα είναι μια από τις λιγότερες γνωστές περιοχές της Πάρνηθας. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από τα όρια των Αχαρνών, που στα αρχαία χρόνια ήταν ο δρόμος με τη στενότερη σχέση με το μεγάλο αττικό βουνό. Η πορεία που προτείνουμε συνδυάζει μια εύκολη και καλά σημαδεμένη ανάβαση, που περνά από την πηγή Πλατανάκι, με μια κατάβαση σε λιγότερο γνωστά αλλά ωστόσο καλά χαραγμένα μονοπάτια.

Εκκίνηση: Αμυγδαλέζα Αχαρνών

Τερματισμός: Λάκκα Καθίγκαρη

Σήμανση: Μπλε σημάδια

Μήκος: 3,8 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 ώρες

Μόλα – Λημικό – Σαλονίκι – Μόλα
Γύρω από ή με βάση τη Μόλα, μπορεί να κάνει κανείς αρκετές κυκλικές πορείες, ως συνδυασμό μεγαλύτερων διασχίσεων. Η κυκλική πορεία που προτείνουμε εδώ υλοποιεί τη σύνδεση των λιβαδιών Λημικό και Σαλονίκι, μέσα από μια ωραία και γεμάτη αξιοθέατα διαδρομή, χρησιμοποιώντας τμήματα άλλων, σημασμένων διαδρομών.

Εκκίνηση: Μόλα

Τερματισμός: Μόλα

Σήμανση: Κόκκινο τετράγωνο, κόκκινος κύκλος, μωβ τετράγωνο

Μήκος: 14,5 χλμ

Δυσκολία: 2/5

Διάσελο Πανός – Γκούρα – Καλύβα Καλόγερου – Διασέλο Πανός
Η μεγάλη κυκλική πορεία που περιγράφουμε εδώ με αφετηρία και τερματισμό το Διάσελο του Πανός και άκρα πηγή Γκούρα και το λιβάδι Καλύβα Καλογέρου είναι προκλητική διαδρομή στην παλιά Πάρνηθα, μια ζώνη αγαπητή στους παλιούς ορειβάτες αλλά άγνωστη στους περισσότερους πεζοπόρους σήμερα. Αν και όλη η ζώνη που διατρέχει έχει ταλαιπωρηθεί από την πυρκαγιά του 2007, ο χώρος διατηρεί το αυθεντικό αγροδασικό τοπίο της καρδιάς της Πάρνηθας, εκεί που ήσαν εγκατεστημένοι οι κτηνοτρόφοι και οι υλοτόμοι των παλιών ημερών.

Εκκίνηση: Διάσελο Πανός

Τερματισμός: Διάσελο Πανός

Σήμανση: Κόκκινα σημάδια

Μήκος: 10,4 χλμ

Δυσκολία: 2/5

Χρόνος: 4 30 ώρες

Κόψη Φλαμπουριού
Η διαδρομή στην Κόψη του Φλαμπουριού είναι η πιο δύσκολη αλλά και η πιο εντυπωσιακή πορεία στην Πάρνηθα, και η μόνη που προσφέρει την αίσθηση του μεγάλου βουνού. Απότομη, κουραστική, εκτεθειμένη, σε 3 σημεία περισσότερο μια σύντομη εύκολη αναρρίχηση παρά περπάτημα, η κόψη του Φλαμπουριού ξεδιπλώνει το ορεινό τοπίο της καρδιάς του βουνού με την ταχύτητα ασανσέρ. Αν έχει κανείς ευχέρεια με το βουνό και γερά ποδάρια, είναι η πρώτη διαδρομή που πρέπει να κάνει στην Πάρνηθα. Αλλιώς, είναι οπωσδήποτε η τελευταία: όταν έχει κανείς όλες τις άλλες πορείες, μένει η πεμπτουσία της Πάρνηθας, η κόψη του Φλαμπουριού.

Εκκίνηση: Τέρμα λεωφορείου Θρακομακεδόνων

Τερματισμός: Καταφύγιο Φλαμπούρι

Σήμανση: Κόκκινα και μπλε σημάδια στο βράχο

Μήκος: 6 χλμ

Δυσκολία: 2/5

Χρόνος: 3 ώρες

Πηγή: topoGuide.gr

Shopping Cart
Close
Cart
  • No products in the cart.
Your cart is currently empty.
Please add some products to your shopping cart before proceeding to checkout.
Browse our shop categories to discover new arrivals and special offers.